Schrijftip 14 Personages creëren, door goed observeren
Van tweedimensionale personages wordt niemand blij. Ze komen niet uit de verf en de lezer kan zich er niet in verplaatsen, laat staan mee vereenzelvigen. Je personages moeten levensechte mensen zijn, die je zomaar tegen zou kunnen komen, of waarvan de lezer zich in ieder geval kan voorstellen dat ze ergens ter wereld bestaan.
Alleen op de wereld
Geen enkel persoon staat op zichzelf. Zelfs Remi, de hoofdpersoon uit het beroemde boek van Hector Malot, had naast pleegmoeder Barberin, zwerver Vitalis en een bonte stoet aan dieren, ook nog ergens familie wonen. Je komt altijd ergens vandaan, hebt familie, vrienden, collega’s, een liefdesrelatie, reisgenoten of medestudenten. Hoe je personage zich in die groepen beweegt, is veelzeggend.
Na drie mislukte huwelijken reageer je anders
Zo reageert iemand die drie mislukte huwelijken achter de rug heeft anders op een nieuwe aanbidder dan een debutant op het liefdestoneel. Een junkie die wederom in de goot beland is, gaat liever uit stelen dan voor de zoveelste keer bij zijn familie aan te kloppen.
Personages met haar als in een shampooreclame
Natuurlijk zegt het uiterlijk ook iets over de persoon en dan bedoel ik niet alleen de haarkleur of de schoenmaat. Je kunt ook beschrijven hoe verzorgd of onverzorgd iemand eruitziet, hoe lekker hij of zij ruikt, hoe zijn haar golft als in een shampooreclame. Geef niet te veel details, laat de lezer zelf een beeld vormen.
Whydunnit
Schrijf je een psychologische romans? Laat dan zien hoe de hoofdpersoon omgaat met wat er op zijn pad komt. Wat zijn zijn karaktereigenschappen? Hoe hebben de gebeurtenissen hem gemaakt tot wie hij is? Toon de ontwikkeling in zijn karakter, die inzicht geeft in de keuzes die hij maakt. Zo wordt een spannend boek een whydunnit in plaats van een whodunnit.
Levensecht creëren, begint met observeren
Neem de trein als je naar een afspraak gaat of strijk neer op een terrasje. Observeer de mensen om je heen. Hoe zien ze eruit, hoe gedragen ze zich. Wat zeggen ze tegen elkaar? Maak notities waarmee je later je geheugen kunt opfrissen. Speel luistervink en voyeur maar ga niet te ver, respecteer altijd de privacy van anderen.