Schrijftip 6 De relevantie van research
Research, er gaat veel tijd in zitten en sommige schrijvers hebben er weinig zin in.
‘Ik schrijf fictie, ik ben creatief genoeg om alles bij elkaar te verzinnen.’
De lezer haakt af
Dat kan wel zo zijn maar tenzij je een fantasiewereld schept waar de aardse wetten der logica niet gelden, moet de strekking van je verhaal wel geloofwaardig zijn. Als je feiten niet kloppen, haakt de lezer namelijk af. Die gaat geen moeite doen iets te begrijpen, omdat jij te lui was om het uit te zoeken.
Een bijkomend voordeel is dat je door research vaak weer op nieuwe ideeën komt. De informatie die je opdoet, bevat vaak elementen die je goed kan gebruiken tijdens het schrijven van je boek.
Toeval bestaat niet
Het was vast geen toeval toen ik tijdens het schrijven van mijn boek googelde op de zoekterm ‘giftige plant’, dat de Delphinium belladonna (Ridderspoor) in beeld verscheen.
Een giftige en geneeskrachtige dolfijn(plant)
Delphinium betekent namelijk ‘als een dolfijn’ en laat dat nou net het lievelingsdier van mijn hoofdpersoon Odiel zijn waaraan een compleet hoofdstuk gewijd is in mijn debuutroman Alea. En om het nog mooier je maken: Deze bloem is het kruid van de Heilige Odilia, de beschermheilige van de blinden. Dat verzin je toch niet, als je de hoofdpersoon al vanaf het prille begin Odiel hebt genoemd?
Bovendien heelt Delphinium oogkwalen en barst mijn boek van de symboliek over wel of niet kunnen zien, illusie en werkelijkheid, licht en donker… Schiet mij maar lek.
Research loont
De schrijftip van vandaag luidt dan ook als volgt: Pak je vergrootglas, google je gek of ga naar de bieb. De bibliotheek is naast snoepwinkel voor lezers, ook een fijne en inspirerende plek om te schrijven. Ga eens praten met iemand die meer over een bepaald onderwerp weet, dat in je tekst voorkomt. Het zal je verbazen hoeveel mensen het leuk vinden om jou te helpen.
Via deze link naar de site ‘Schrijven online’, kun je meer lezen over de Do’s en don’ts van research.