Schrijftip 27 Tangconstructie zorgt voor zware bevalling
Zoek de tangconstructie
De tangconstructie is een term waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Toch gebruik je hem regelmatig. Check je recente schrijfsels maar eens.
Ik voel een afstand
De bollebozen bij de Taalunie leggen het als volgt uit. Onder een tangconstructie wordt een constructie verstaan waarbij er binnen de zin een (grote) afstand bestaat tussen delen die bij elkaar horen.
(1) In Maastricht vond zondag de afscheidsdienst van zijn vader, die op 62-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een slepende ziekte, plaats.
(2) Zijn moeder heeft hem vanochtend voordat hij vertrok, net als altijd, een kus gegeven.
(3) De veertien uit het buitenland afkomstige, ter dood veroordeelde gevangenen.
Het is de schuld van de bijzin
De schuldige, van deze brute scheiding van bij elkaar horende woorden, is de bijzin. De ‘uitbreidende bijvoeglijke bijzin’ of zijn broer de ‘bijwoordelijke bijzin’. Die wringen zich tussen de twee grijpers van de tangconstructie in en zorgen ervoor dat de lezer de draad van het betoog kwijtraakt.
Spaghettizinnen
Mijn lerares Nederlands noemde deze indringers spaghettizinnen. Langdradig, melig en lastig te ontwarren. Niet meer doen, was haar advies.
Basta met die pasta ! (in de taal dan, op je bord = prima)
Tangverlossing
Wat kan je doen om te zorgen dat de redactie van je boek straks geen zware bevalling wordt? Of erger nog, een tangverlossing? Je komt al een heel eind met het toevoegen van een paar woordjes of door de zin in stukken te hakken en er meerdere zinnen van te maken. Of laat die bijzin weg. Vaak is al die informatie overbodig, die je er zonodig tussen moest proppen. De lezer heeft ook fantasie en inlevingsvermogen, je hoeft niet alles voor te kauwen.
5 tips om tangconstructies te vermijden
Journalist, auteur en blogpro Dennis Rijnvis van schrijfvis.nl heeft ook nog 5 tips om tangconstructies te vermijden voor je op een rijtje gezet. Wat kan er nu nog misgaan?